Facebook   Twitter   Youtube   RSS

Условията за пребиваване във Великобритания до края на 2020 година няма да се променят

Условията за пребиваване във Великобритания до края на 2020 година няма да се променят. До тогава е преходният период след Brexit, през който ще важи европейското законодателство. След това, за да запазят своите права, всички български граждани, включително и тези, които имат удостоверение за постоянно пребиваване, ще трябва да кандидатстват за нов статут - на уседналост. За целта, ще трябва да докажат, че са живели във Великобритания пет последователни години. Ако те не отговарят на това условие, ще могат да кандидатстват за временен статут. Крайният срок е 30 юни 2021 година.

Въпреки сделката въпросите какво следва след Brexit все още са повече от отговорите. Българите във Великобритания имат две години, за да направят правилните стъпки и да кандидатстват за така наречената уседналост, както и да не загубят временния си статут.

“Tози статут ще бъде загубен, ако лицата отсъстват от Великобритания пет последователни години”, обясни Васил Асенов от Българското посолство в Лондон.

Всички дипломи, трудов стаж и внесени социални осигуровки на българите ще се признават и след Brexit по време на преходния период.

Какви ще бъдат правилата за уседналост след този период все още не е ясно.

“Самото кандидатстване ще се извършва по облекчена процедура, която ще се очаква да бъде отворена за гражданите от март месец догодина. В момента британските власти тестват самата система”, обясни Асенов.

Дотогава сънародниците ни на Острова не бива да се притесняват за работата си, обучението и пребиваването в страната. В това е убедена  архитект Мария Батоева, която от 25 години съвместява творческите си проекти и у нас и във Великобритания. Според нея британските фирми ще имат интерес да запазят на работа висококвалифицираните си служители от Европа.

„Един прекрасен ден става Brexit и работодателят казва: „Ти вече не ми трябваш, защото си много лош или много добър или среден”. Не, абсурд. Не смятам, че някой може да прогони един квалитетен човек”, каза арх. Батоева.

Българското посолство в Лондон очаква британските власти да публикуват така наречената Бяла книга с правилата за живот и работа и тогава ще може да дава по-точна информация на българските граждани. Ключово  за българите ще бъде да се запознаят с правилата за пребиваване, които властите ще въведат, макар засега над тях да е паднала лондонска мъгла. /NOVA TV

28-11-2018 | виж всички новини | 

Добави коментар

Коментари