Facebook   Twitter   Youtube   RSS

След коалиционния съвет: "Гражданска" от 1000 лева – спекулация!

Цената на горивата не се формира от правителството, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след Коалиционния съвет в МС, свикан заради вчерашните протестите в страната срещу високите цени на горивата.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че цените не зависят от България, защото тя не произвежда суров петрол. "Цените у нас следват тенденцията в света", поясни той.

По думите му очакванията са цените на суровия петрол да се успокоят, дори да има леки намалния в следващите месеци през 2019 г.

Той отбеляза, че не е изключено да се осъществи среща с петролната и газова асоциация, за да се обсъди веригата на доставки и да се докаже на българските граждани, че това са ценовите равнища, които могат да се прилагат в една пазарна икономика.

"Цена - 1000 лв. за гражданска отговорност, не стои на дневен ред. Подобна тема е спекулация, която цели създаването на обществено напрежение", отсече министър Горанов.

По думите му на Съвета е било застъпено мнението, че по-рисковите шофьори трябва да плащат повече. Той обаче отбеляза, че наредбата на КФН, която се обсъжда, е на много ранен етап и дали ще остане в този вид, с такава ескалация на "Гражданската отговорност", в зависимост от рисковото поведение на шофьорите, тепърва щяло да се анализира.

"Дебат за 1000 лв. "Гражданска отговорност - няма, и такива цени в момента няма", категоричен бе Горанов.

Що се отнася до данъците за старите автомобили, министърът обави, че увеличението ще е с до 10 лева.

Цветан Цветанов коментира, че във вчерашния ден на протести е имало доста провокации и в не малко от случаите се е целял сблъсък между протестиращи и тези, които са блокирани на пътя.

Той отбеляза, че гражданите са достатъчно интелигентни, за да преценят откъде и кой би искал и има интерес да има политическо състресение, криза или хаос.

"Всеки има право да избира какво желае - да имаме политическа криза и хаос или да имаме стабилност", заяви Цветанов.

Коалиционният съвет днес е решил още, България да не се присъединява към Глобалния пакт за миграция на ООН. Според решението на Съвета, този документ застрашава националния интерес на България.


www.dnes.bg

12-11-2018 | виж всички новини | 

Добави коментар

Коментари