Facebook   Twitter   Youtube   RSS

Русия изправя деветима украински военнослужещи пред съда

Пред съда в Симферопол днес ще бъдат изправени деветима украински военнослужещи, задържани при сблъсъка между бойни кораби на Русия и Украйна в неделя в района на Керченския пролив.
Обвинението срещу тях е за незаконно преминаване на държавната граница на Руската федерация, съобщава БНР.

На днешното съдебно заседание трябва да бъдат определени мерките за неотклонение на задържаните. Вчера съдът остави до 25 януари в предварителния арест 12 украински военни.

Други трима, ранени в резултат на откритата от руските граничари стрелба, засега остават в болница в град Керч без опасност за живота. Ще бъдат съдени, когато здравословното им състояние позволи това. Ако бъдат признати за виновни, задържаните общо 24 украински военнослужещи могат да получат до 6 години затвор.

Москва ги обвинява, че незаконно са навлезли в руски териториални води на борда на три военни кораба и не са се съобразили с установения ред за преминаване през Керченския пролив. Киев припомня, че от 2003 г. действа двустранно руско-украинско споразумение, което гарантира свободното плаване на кораби на двете страни в Азовско море и Керченския пролив.

offnews.bg

28-11-2018 | виж всички новини | 

Добави коментар

Коментари