Facebook   Twitter   Youtube   RSS

Работници от Марица-изток излизат на митинг в защита на работните си места

Миньори и енергетици от „Марица-изток" излизат в защита на работните си места на митинг в Раднево, организиран от КНСБ, съобщава БНТ.

Те настояват за позиция на държавата за осигуряване бъдещото развитие на Комплекса "Марица-изток", който осигурява 45% от електроенергията в страната. Миньорите искат нова енергийна стратегия с хоризонт от 2030-та до 2050-та година.

Поскъпването на въглеродните емисии, на база Парижкото споразумение, би довело до закриването на над 100 000 работни места. Това се казва в отворено писмо до президента Румен Радев. Предстои държавният глава да защити българската позиция на среща в Катовице, Полша. На протеста се очаква да присъства и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

В сутрешния блок на БНТ от синдиката казаха, че има неяснота за бъдещето. Те настояват за ясна държавна политика за това какво ще се случва в кратки срокове. Предстои те да подпишат декларация, в която да представят исканията си на Министерството на енергетиката. "Ние сме основната мощност, която произвежда светлото и топлото за държавата", коментираха от КНСБ. По техни данни комплексът произвежда до 60% от енергията през четирите зимни месеци.

offnews.bg

28-11-2018 | виж всички новини | 

Добави коментар

Коментари