Facebook   Twitter   Youtube   RSS

Германия промени спорния си закон за абортите

Вече ще бъде позволено лекари да обявяват, че предлагат такава услуга

Германия промени спорния си закон за абортите, който беше познат в страната като Параграф 219а, съобщава Дойче веле.

Депутатите в Бундестага гласуваха с 371 срещу 277 гласа да отпадне забраната, под каквато и да е форма лекарите да споменават, че предлагат извършването на аборт.

Според новия закон, лекари, както и болнични заведения, ще могат да обявяват на интернет сайтовете си, че правят аборти. Все още е забранено, обаче, да се публикуват методите за прекъсване на бременността, които лекаря или болницата предлагат. За да разбере това, жена, която иска аборт, ще трябва да потърси в списък, съставен от Федералния център за здравно образование.

Една от партиите в управляващата коалиция – Социалдемократическата партия, искаше Параграф 219а да отпадне изцяло. На същата позиция бяха Свободните демократи, Зелената партия и Лявата партия.

Против отпадането на стария закон беше Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел.

Социалдемократите нарекоха новите правила “добър компромис”, но редица женски организации не са съгласни. Те смятат, че докато Параграф 219а съществува, той ще продължава да спира много жени в уязвимо положение да получат точна и подробна информация, както и ще ограничава правата на жените.

В Германия много болници са под шапката на Католическата църква. В тези лечебни заведения не се правят аборти. /БГНЕС

22-02-2019 | виж всички новини | 

Добави коментар

Коментари