Facebook   Twitter   Youtube   RSS

Държавата отчита ръст на ПЧИ за над 1 млрд. лева

За две години регистрираният ръст на преките чуждестранни инвестиции надхвърля 1 млрд. лв. Това съобщи в Русе заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Държавата е заявила своята подкрепа за всеки един проект, който може да докара реални инвестиции, каза още заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на форума „Европа и бизнеса: икономика, младежко предприемачество и трансгранично сътрудничество“.

За да се насърчат чуждестранните инвестиции е променен статутът на част от икономическите зони в България. За разлика от миналата година, през тази вече се забелязва ръст на поръчките в предприятията от военно-промишления комплекс, какъвто е и заводът край Русе.

Най-силен инвеститорски интерес се наблюдава в автомобилния сектор, машиностроенето и информационните и комуникационни технологии, отчете заместник-министърът.

Манолев отбеляза, че от началото на мандата на правителството общият размер на преките чуждестранни инвестиции е над 5,6 млрд. лв. „Това е статистиката само, ако проследим данните, които БНБ отчита. Но ако обърнем внимание на общия размер на инвестициите – вътрешни и външни, които НСИ отчита, ще видим, че те приближават 20 млрд. лв. на година“, обясни зам.-министърът. Според него страната ни има много добри шансове да задържи тези високи нива на инвестиционния интерес и в следващите години.

Високи резултати се отчитат и в българския износ, който задържа ниво от над 56 млрд. лв. на година. „Друг позитивен факт – основният ни пазар са страните-членки на ЕС, което означава, че нашата продукция е качествена, след като се реализира на най-конкурентния пазар“, подчерта Александър Манолев. В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС – съседна Турция. Сред другите страни, извън ЕС, България развива най-интензивна търговия със Сърбия, Съединените американски щати, Северна Македония, Руската федерация и др., съобщиха от Министерството на икономиката.

Акцент в изказването му бяха и възможностите за предприемачество и стартиране на бизнес в България. Към момента е ход процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ с бюджет от 67 млн. лв. за насърчаване на предприемачеството, по която са получени над 2 хил. проекта, които са в процес на оценка.

„Огромният интерес към процедурата показва, че в България вече има развита стартъп екосистема и много млади, мислещи хора с идеи, които с правилната подкрепа и малко късмет могат да покорят глобалните пазари“, каза още Александър Манолев. /БГНЕС

17-04-2019 | виж всички новини | 

Добави коментар

Коментари