Facebook   Twitter   Youtube   RSS

Вучич: На албанците САЩ са им и баща, и майка!

Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Сърбия Александър Вучич даде интервю за сръбската държавна телевизия, главна тема на което бе ситуацията в Косово, съобщава сръбският печат.

"Хората мислят, че Косово е наше от памтивека, но това не е истина. Имахме проблеми, винаги сме се борили за тази територия и винаги сме губили. Съгласно преброяването от 1991 г. сме имали само 17 процента от нашето население от 1981 г. и бяхме застрашени. Натискът от албанската миграция се засили. Те бяха много дисциплинирани и даваха всичко за своя албанска държава, а ние бяхме готови на компромиси и напускахме Косово. Правихме драматични грешки през 90-те години и по-късно, само че не толкова видими", каза Вучич, запитан за сръбската политика спрямо Косово, цитиран от БТА.

Вучич изрази дълбока загриженост от факта, че гражданите на Сърбия не искат косовският проблем да бъде решен и не знаят пред какво са изправени, а албанците са готови окончателно да решат въпроса за своята държавност и са готови да платят всяка цена за това.

Вучич каза, че го тревожат резултатите от проучване, което показва, че сръбските граждани мислят, че статуквото може да се запази.

"Това не е възможно", подчерта той. "Никой не го иска, нито Европа, нито светът, не искат и албанците, които в момента в Косово са 91-92 процента и вече имат потвърдена от западния свят държавност", каза сръбският президент.

Той запита както да се прави, ако се стигне до някакъв конфликт.

"Да се радваме, че сръбската армия ще влезе и ще рискува конфликт с НАТО, или да кажем - елате и избийте нашия народ. Затова през цялото време говорех да намерим компромисно решение, без решение навлизаме в огромни проблеми за нашия народ", каза той.

Моята борба за Косово е борбата на Давид с Голиат, който е целият западен свят и албанците заедно, каза Вучич.

Албанците отдавна работят за присъединяването на Косово към Албания, имат само едно знаме - албанското, а всички в Европа се правят, че не виждат това, добави президентът.

Той коментира и снимката, направена вчера на съвместното заседание на правителствата на Косово и Албания в Печ, на която албанците позират с ръце, поставени като крила на орел, с думите, че повече му приличат на кокошки, отколкото на орли. "За нещо подобно всички ние щяхме да бъдем изпратени в Хага" /където се намира трибуналът на ООН за бивша Югославия/", каза той.

На срещата на Европейската народна партия чух от голям европейски лидер, че в Европа единствено на албанците е позволено всичко, твърди Вучич.

Той обаче заяви, че няма да приеме никакъв шантаж и натиск по въпроса за диалога с Прищина. "Европейските представители имат много идеи за някакви компромиси, но не и как да смирят албанците. Препълнени са с идеи, но аз вече не съм готов да ги слушам. Цената изобщо не ме интересува, чух, че някои искат да ме смачкат, но не ме интересува. Америка е и майка, и баща за албанците, а останалите /в ЕС/ са им стринки и лели", каза Вучич.

www.dnes.bg

28-11-2018 | виж всички новини | 

Добави коментар

Коментари